Een thuis in 9 maanden

Door liquid_ice op dinsdag 16 juni 2015 05:40 - Reacties (22)
Categorie: -, Views: 5.679

Tsja, alvast sorry voor alle lieve pappa's en mamma's die hopen op een blog over lieve kleine babies met van die schattige grote ogen, haha.
Dit verhaal gaat over 'My PRECIOUS!!!!', maar gelukkig is deze niet forged by Sauron ;)

Het hele traject van kijken tot kopen van m'n huis heeft 9 maanden gekost...

Aug 2014
Al meer dan een jaar was ik mijn oude gehuurde kamer (36M2) met eigen keukentje en gedeelt sanitair zat. De bakeliet schakelaars, kanvas stroomkabel 'bescherming' door metalen buizen, het enkel glas in scheve tochtige metale kozijnen...

http://www.botterweg.com/Portals/0/auction/Juni2010/highres/20-783-28_1.jpg

Het niet zelf kunnen instellen van de thermostaat, de spoelbak met zo'n trektouwtje en vooral die vervelende huurbaas aan wie ik al 5 jaar lang 500 de maand betaalde (jeetje, dat is gewoon 30.000 euro)

!!! TIJD VOOR EEN EIGEN HUIS !!!

Sep 2014
Maar wat wil je dan???
Voor mij waren een aantal dingen al duidelijk:
- Minimaal stijgende maandlasten
- ruime Tuin
- In Eindhoven
- Klussen toegestaan

Zo kwam ik via regelmatige Funda zoekacties uit op dit huisje:
http://static.tweakers.net/ext/f/dLITNbDPi5KWub3Bsrztiwh5/full.jpg
Binnen:
http://static.tweakers.net/ext/f/YMKwdCeDwlfSL7fH1Z8VHo10/full.jpg
Tuin & achter
http://static.tweakers.net/ext/f/Tuwn0Jjl8vC3D7dks6uX6i11/full.jpg

De prijs was alleen stevig met 175K en meer dan wat ik wilde uitgeven aan m'n nieuwe stulpje. Gelukkig stonden er 3 soortgelijke huizen te koop, dus maar eens gaan bezichtigen...

Tijdens de bezichtiging liet de makelaar ontglippen dat er over de prijs te onderhandelen viel, dat trok mijn interesse wel gezien ik het toch al te duur vond. De 2de bezichtiging aan het eind van de maand moest ik afzeggen omdat ik even naar Polen moest voor m'n werk.

Okt 2014
Een 2de bezichtiging met m'n vader gedaan en alle herstel zaken opgeschreven die wij zo konden zien als leek.

(Met hulp en grote dank aan de mannen en vrouwen uit: http://gathering.tweakers...ist_messages/1597557/last)
Via het kadaster heb ik van 3 straten met gelijke huizen de laatste verkoop prijs en datum opgevraagd. Dit heb ik gecorrigieerd voor het jaartal (dure vs goedkopere jaren) en voor het exacte woonoppervlakte (sommige huizen hebben een aanbouw) en nog een correctie voor de staat van dit huis...

Zo kwamen wij op een geschatte waarde van 148 tot 152K.

Omdat de vraagprijs ZOVEEL (procentueel) hoger zal dan wat ik reeel achtte ben ik ook wat lager gaan zitten op 137,5K met max. 2K aan extra kosten uit de technische keuring.

Tegenbod 165K
Verhoging 140K
Tegenbod 155K (want er bestaat een taxatie die boven de 140 zit)

Zo gaat het de juiste kant op, maar nog niet helemaal...

Nov 2014
2 pagina's van een taxatie ontvangen, dat is leuk, maar wat staat er in de rest??
Gelukkig had ik een referentie nummer in die 2 pagina's staan en kan je dan bij het CWWI het hele rapport downloaden, hihi ;)

De woning was getaxeerd op 150K door de bank. Het bleek om een onderhandse 'bank-verkoop' te gaan, waarbij maar 1 van de 2 vorige eigenaren het volmacht had getekent en ze niet met elkaar door een deur konden gaan...

Dan maar eens een technische keuring gaan laten uitvoeren, maar ondat de onderhandelingen en de communicatie stoer verliep wil ik de kosten 50/50 delen met de verkopers. Dit om er voor te zorgen dat het ons samen 'evenveel pijn' doet als de onderhandelingen worden afgezegd.

Maarja, hoe kies je een keurder? er zijn er zoveel...
Ik heb 15 makelaars in Eindhoven gevraagd naar hun advies en kwam op en paar veel voorkomende keurders uit, waarvan PerfectKeur mij het meest aansprak. Deze keurder is wel wat duurder, maar ik had het idee dat het dan wel goed was...

Dec 2014
De verkopers wilde de keuring niet 50/50 betalen zolang we het nog niet eens waren over de prijs (gat van 10K nog steeds), terwijl ik juist niet nauwkeuriger dan deze 10K kon gokken zonder keuring...

Uiteindelijk was ik er helemaal klaar mee en bereid weg te lopen van de onderhandel tafel en gewoon door te zoeken naar een ander huis:
Het ping-pong spelletje heeft wat mij betreft lang genoeg geduurd.

De verkopende partij is begonnen met een onrealistisch hoge vraagprijs. Dit blijkt ook uit het feit dat het huis al 4 jaar leeg staat. Ik begrijp het goed, dit geeft veel onderhandelingsruimte en voor NHG moet het huis zoveel mogelijk opbrengen, maar feitelijk is er hierdoor nog geen enkel reel tegenbod uitgebracht.
Teven heeft de verkopende partij tot 2 maal toe afgewezen om mee te helpen inzicht te verschaffen in de kosten die bij dit pand komen, en die zijn er zeker.

Mij ontbreekt elke vorm van bouwtechnische kennis en de kosten die hiermee gemoeit gaan.
Als het volgens U dusdanig gemakkelijk is om hier een realistische waarde aan te hangen, dan mag U dat doen.

Mocht de verkopende partij het huis niet willen verkopen, dan hoeft het niet zoveel tijd te kosten.


Nouja, dan maar halveren en gezamelijk gaan zitten op 145K met nog steeds max 2K aan extra bouwkundige kosten, waarvan ik zeker was dat het hier boven zou komen.

Jan & Feb 2015
Eindelijk, de keuring is geweest...
Wat bleek (naast vanalles ;)) het puin van een 'oude' muur ligt nog onder in de kruipruimte waardoor hier geen toegang tot is... (tot op de dag dat ik dit typ ben ik daar nog niet geweest)

De keuring gaf in totaal zo'n 13K aan kosten, waarmee we de uiteindelijke prijs voor de woning op 140K hebben kunnen zetten...

Hierna volgde nog een hele onderhandeling over het koopcontract. Zo wilde ik persee dat de 6 weken die ik had voor de hypotheek pas in gingen NADAT de verkopers een echt definitief akkoord hadden van hun bank. (Dit ter voorkoming dat ik kosten ging maken en de verkopende bank het er toch niet mee eens was).

Tevens stond er in het contact dat de verkoper (de bank) niet in het huis gewoond had en er dus niet aansprakelijk kon zijn voor verborgen gebreken. Dit heb ik laten aanpassen met een clausule dat de vorige bewoners WEL aansprakelijk gesteld konden worden.

Daarnaast, misschien wel de belangrijkste was het afdekken van een zeldzaam scenario, namelijk als je geen hypotheek hebt, maar ook geen afwijzing (Denk aan een trage bank).

Volgens de opzet die ze eerst hadden zou ik dan de 10% boete moeten betalen, maar ik heb het laten aanpassen zodat als ik in dat scenario kan bewijzen dat het niet MIJN schuld is, dat ik dan alsnog de koop kan ontbinden.

Mrt 2015
Akkoord van de verkopende bank, nu mijn hypotheek nog...

De bank wilde een 'bewijs eigen middelen', dat snap ik wel want ik ging eigen geld inleggen...
Een screenshot was niet 'safe' genoeg, ze wilde een afschrift, maar de rabo stelt geen afschriften ter beschikking van de internet spaarrekening...
Wat een gedoe mensen, dat PDF-je is net zo makelijk (makkelijker zelfs) te vervalsen dan een screenshot :(

Huur opgezegd.

April 2015
De woning laten taxeren voor mij eigen hypotheek. Wat een wonder, hij werdt getaxeerd op de verkoop waarde... :(
Taxaties zijn de grootste wasse neus in het hele woning verkoop traject, echt belachelijk dat hier honderden euro's aan uitgegeven wordt

Wat bleek...
De verkopers hadden even de elektra laten afsluiten in het huis (300 euro aansluit kosten)

Mailen en bellen dat ze dit zouden oplossen...

Anderhalve week voor de sleutel overdracht, de elektra was nog niet aangesloten en dat zorgt voor een probleem...

Bij de sleutel overdracht doe je een inspectie van het huis en VERKLAAR je als koper dat het naar wens en in goede staat is...
Maar op het moment dat er geen elektra is 'kan' je niet bevestigen dat de meterkast werk, dat er kabels in de muur zitten, dat de stekkerdozen werken, dat de koelkast, CV, thermostaat en deurbal werkt...
En wanneer je dan verklaart dat alles naar wens is kan je natuurlijk niets meer eissen.
Wanneer ik de koop ging uitstellen had ik een probleem met waar dat ik ging wonen,de huur was opgezegd...

Mei 2015
Eindelijk de sleutel overdracht...
Iedereen in gebreken gesteld (let goed op de regels in het koopcontract) en met de bank afgesproken dat er 1500,= in depot bleef bij de notaris waar ik de kosten voor herstel werkzaamheden uit zou kunnen halen.

Einde verhaal, of toch niet ??

Die vorige verhuurder wilde NIETS mijn van mijn borg terug geven want ik zou de beton structuurverf hebben beschadigd...
!! LET OP: Sinds 2003 is de wet zo dat de vERhuurder moet bewijzen dat JIJ die schade hebt gemaakt !!

Dat doet hij door bij een intake alles goed te fotograferen en vast te leggen met handtekeningen en achteraf te valideren. Wanneer die intake niet gedaan is, tsja success met de bewijslast ;)
( Ik heb de borg uiteindelijk terug)

Het is een heel gedoe geweest, maar ik heb m'n eerste eigen huisje.
Nu snap ik waarom mensen niet willen verhuizen, dit is niet leuk ;)

PS: Graag wil ik de mannen en vrouwen van de tweakers-forums over huizen hypotheken bedanken, ik heb veel aan jullie ervaringen en adviezen gehad.

Volgende: Het glaasje op zijn kant zetten 07-'15 Het glaasje op zijn kant zetten
Volgende: Hoi Wijde tweakers wereld ;) 05-'15 Hoi Wijde tweakers wereld ;)

Reacties


Door Tweakers user mvdam, dinsdag 16 juni 2015 08:38

Wauw, als iemand die zachtjes aan op zoek is naar eigener woonruimte is dit toch wel een beetje een verhaal dat ik niet wil horen haha :).

Woon je er inmiddels wel met plezier na al het getouwtrek?

Door Tweakers user Wailing_Banshee, dinsdag 16 juni 2015 09:38

mvdam schreef op dinsdag 16 juni 2015 @ 08:38:
Wauw, als iemand die zachtjes aan op zoek is naar eigener woonruimte is dit toch wel een beetje een verhaal dat ik niet wil horen haha :).
Ik kan je wel het verhaal vertellen van de aankoop van ons eerste huis:
We wilden een huis kopen, in de omgeving van Assen, waar we niet veel aan hoefden te doen.
Bij de eerste ronde, hadden we twee huizen op het oog. Het eerste, mooi groot, maar een zware voorliefde voor schrootjes. Overal waar je keek: schrootjes, schrootjes en schrootjes.
Het tweede huis: net verbouwde badkamer, zolder netjes kamer van gemaakt, alles zag er piekfijn uit. Dus wij daar een bod op gedaan (niet eens een tweede bezichtiging gedaan). Binnen 3 dagen was alles in kannen en kruiken voor een mooie prijs (fl. 210.000, dus minder dan §100.000, dit was in 2000)

Dus het kan allemaal wel makkelijk :D

Door Tweakers user NotoriousBAS, dinsdag 16 juni 2015 09:44

Ach er zijn ook andere verhalen maar die zijn niet de moeite waard om een blog over te schrijven: 2 keer een huis gekocht, gezocht naar huizen waar men een reŽle prijs voor vroeg en na een week onderhandelen waren we er uit.
Technische keuring altijd op eigen kosten laten uitvoeren en die meegenomen in mijn bod, ik zou als verkoper er ook niet op staan te wachten deze voor elke kijker uit te laten voeren. Wanneer men vraagt: betaal je hem als we het huis kopen, heb ik daar geen moeite mee.

En kijk eens in de regio naar minder populaire dorpen of steden, ik heb tijdens mijn studie in Eindhoven gewoond maar daarna kon ik daar alleen maar appartementen kopen terwijl in Helmond (voor de rest van Nederland: staat bekend als het afvoerputje van de regio) ik een huis kon kopen. Scheelde in mijn geval 50 k voor een vergelijkbaar huis. En ik woon er nu al 10 jaar naar volle tevredenheid

/edit Oh schrootjes, haha. Mijn 2e huis zat er ook vol mee, van die plasticke van de Gamma. Voordeel is wel dat je ze er ook zo uit hebt :)

[Reactie gewijzigd op dinsdag 16 juni 2015 09:47]


Door Tweakers user BillsGate, dinsdag 16 juni 2015 09:52

Wat een ellende... Als verkoper wil je toch van je huis af?

Ik vind het knap dat je het volgehouden hebt! Volgens mij, als alles dadelijk opgeknapt is, hou je er wel een leuk huisje aan over!

Door Tweakers user liquid_ice, dinsdag 16 juni 2015 10:36

mvdam schreef op dinsdag 16 juni 2015 @ 08:38:
Wauw, als iemand die zachtjes aan op zoek is naar eigener woonruimte is dit toch wel een beetje een verhaal dat ik niet wil horen haha :).

Woon je er inmiddels wel met plezier na al het getouwtrek?
Het was een heel gedoe inderdaad, maar zoals de anderen al zeggen zijn alle 'normale' verhalen niet de moeite om een blog over te maken, haha.
Een collega heeft vanaf januari van dit jaar een huis gevonden, onderhandeld, eigen huis verkocht & verhuist nog voordat ik de sleutel had...

Maarja, where is the fun in that ;)

Door Tweakers user Pathogen, dinsdag 16 juni 2015 10:49

Je kunt met een stuk minder "gedoe" een huis kopen, maar dan ben je wel een stuk duurder uit :) Dat is dus gewoon een keuze. TS is waarschijnlijk 15-20k goedkoper uit met deze aankoop dan als hij een reguliere niet-bankverkoopwoning had gekocht.

Door Tweakers user Silent7, dinsdag 16 juni 2015 11:03

gefeliciteerd!

Door Tweakers user Jeroenneman, dinsdag 16 juni 2015 11:11

Een keuring van 13K?


Man man man. Hopelijk hebben ze dan wel echt ALLES doorgelicht en gecheckt.

Door Tweakers user Raling, dinsdag 16 juni 2015 12:25

Jeroenneman schreef op dinsdag 16 juni 2015 @ 11:11:
Een keuring van 13K?


Man man man. Hopelijk hebben ze dan wel echt ALLES doorgelicht en gecheckt.
Een keuring waarvan de uitkomst is dat de bouwkundige herstelwerkzaamheden 13k kosten.

Door Tweakers user RamonK, dinsdag 16 juni 2015 12:32

De keuring was geen 13K, maar het herstellen van de gebreken die waren gevonden tijdens de keuring kost 13K. Dat is tenminste hoe ik het lees.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 16 juni 2015 12:32]


Door Tweakers user Jeroenneman, dinsdag 16 juni 2015 12:47

RamonK schreef op dinsdag 16 juni 2015 @ 12:32:
De keuring was geen 13K, maar het herstellen van de gebreken die waren gevonden tijdens de keuring kost 13K. Dat is tenminste hoe ik het lees.
My bad, dat klinkt inderdaad een stuk logischer. Ik schrok me al rot van dat bedrag voor een keuring.

Door Tweakers user Gamebuster, dinsdag 16 juni 2015 13:45

Mijn verhaal: Ik zag een huis in Januari, ik bood erop in Februari en ik woonde erin in Maart.

Voor de sleuteloverdracht heeft de oude eigenaar het hele huis perfect schoon gemaakt, de ramen gelapt, de schoorsteen laten vegen, de tuin opgeknapt (snoeiwerk, onkruid weggehaald) en het gras gemaaid. Ze hebben zelfs wat brandhout achter gelaten voor de open haard.

Tijdens de sleuteloverdracht werd ik nog verrast door een fles wijn en een bos bloemen.

Het kŠn ook anders, blijkbaar.

De koop van de vorige woning ging gepaard met lekkage e.d. dat uiteindelijk nooit hersteld was en niemand die de verantwoordelijkheid ervoor nam. :(

[Reactie gewijzigd op dinsdag 16 juni 2015 13:46]


Door Tweakers user Phantomic, dinsdag 16 juni 2015 14:37

Mooi verhaal, 1 foutje,
van maart 2015, naar april, naar... maart..

Door Tweakers user JerX, dinsdag 16 juni 2015 15:25

Jezus zo lang bezig geweest met een huis? Ik was er na 2 maanden echt al helemaal klaar mee dan... Bij ons was alles binnen 3 weken geregeld 8)7 , moesten alleen wachten op de sleutel overdracht (2 maanden).

Anyway succes met de verbouwing, blijkbaar ga je dat ook nog nodig hebben...

Door Tweakers user masauri, dinsdag 16 juni 2015 16:39

Heerlijke post om te lezen.
Bedankt voor je verhaal!

Door Tweakers user liquid_ice, dinsdag 16 juni 2015 20:29

Phantomic schreef op dinsdag 16 juni 2015 @ 14:37:
Mooi verhaal, 1 foutje,
van maart 2015, naar april, naar... maart..
Ik vind het een hele prestatie van mijzelf als ik maar 1 foutje heb gemaakt...
Gezien ik dit verhaal om 05:40 al af had ;)
Jeroenneman schreef op dinsdag 16 juni 2015 @ 12:47:
[...]

My bad, dat klinkt inderdaad een stuk logischer. Ik schrok me al rot van dat bedrag voor een keuring.
Klopt, de keuring was ongeveer 300 euro (nog steeds een dure) en er kwam 13K aan kosten uit.

Door Tweakers user SECURITEH, dinsdag 16 juni 2015 21:20

NotoriousBAS schreef op dinsdag 16 juni 2015 @ 09:44:...

En kijk eens in de regio naar minder populaire dorpen of steden, ik heb tijdens mijn studie in Eindhoven gewoond maar daarna kon ik daar alleen maar appartementen kopen terwijl in Helmond (voor de rest van Nederland: staat bekend als het afvoerputje van de regio) ik een huis kon kopen. Scheelde in mijn geval 50 k voor een vergelijkbaar huis. En ik woon er nu al 10 jaar naar volle tevredenheid

...
Dat is ook wat ik heb gedaan, het liefst was ik in de stad (een dorp met stads rechten :P) gebleven waar ik woonde maar 70k minder voor een zelfde type huis maakt die 22km verderop toch een makkelijke keuze.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 16 juni 2015 21:22]


Door Tweakers user _Apache_, woensdag 17 juni 2015 08:53

Zoo,.. wat heb jij een lange adem zeg. :-).

Door Tweakers user Milmoor, zondag 21 juni 2015 21:43

Gefeliciteerd. Moet het in deze zin niet juist de verhuuder zijn die dit moet bewijzen? "!! LET OP: Sinds 2003 is de wet zo dat de huurder moet bewijzen dat JIJ die schade hebt gemaakt !!". Anders loopt hij niet en het is minder waarschijnlijk.

Door Tweakers user liquid_ice, zondag 21 juni 2015 22:17

Milmoor schreef op zondag 21 juni 2015 @ 21:43:
Gefeliciteerd. Moet het in deze zin niet juist de verhuuder zijn die dit moet bewijzen? "!! LET OP: Sinds 2003 is de wet zo dat de huurder moet bewijzen dat JIJ die schade hebt gemaakt !!". Anders loopt hij niet en het is minder waarschijnlijk.
Je hebt helemaal gelijk, ik heb de zin aangepast.
De verhuurder moet het bewijzen inderdaad.

Door Tweakers user Donsveertje, donderdag 25 juni 2015 14:37

Een screenshot was niet 'safe' genoeg, ze wilde een afschrift, maar de rabo stelt geen afschriften ter beschikking van de internet spaarrekening...
Dat hadden wij ook .... Oplossing was: alles overmaken naar de lopende rekening; rekeningafschrift uitprinten; terugstorten..... Echt, vermoeiend en slapeloze nachten..... wbt verhuurder: Rechtsbijstand helpt.
Wij krijgen 3 augustus de sleutel :)

Door Tweakers user liquid_ice, donderdag 25 juni 2015 15:09

Donsveertje schreef op donderdag 25 juni 2015 @ 14:37:
[...]
Dat hadden wij ook .... Oplossing was: alles overmaken naar de lopende rekening; rekeningafschrift uitprinten; terugstorten..... Echt, vermoeiend en slapeloze nachten..... wbt verhuurder: Rechtsbijstand helpt.
Wij krijgen 3 augustus de sleutel :)
Ik had 'net' voldoende op die ene rekening, dus om alles soepeler te laten lopen had ik wat geld van een andere rekening daarbij gezet, zodat ik ruim voldoende genoeg had. (Ik dacht dat banken dat prettiger vonden)

Blijkbaar worden banken nerveus van geld schuiven in de maand voor de hypotheek...

Reageren is niet meer mogelijk