Sneaky little electro bastards

Door liquid_ice op maandag 31 oktober 2016 16:32 - Reacties (11)
Categorie: -, Views: 3.516

ZO, het is weer tijd voor een blogje...

Er is ondertussen veel gebeurd, maar niet zulke mooie blog onderwerpen. Ondertussen woon ik nu ruim een jaar in het huis. Recentelijk merkte ik op dat het stroomverbruik was gaan stijgen, niet heel sterk, maar genoeg om te merken.
https://tweakers.net/ext/f/eExTEkB5TePnPdoULhTyP7Lk/full.png

Nu kan het natuurlijk zijn dat we meer thuis zijn, meer TV kijken, meer computeren, meet lampen aan hebben en/of meet thee zetten. Ook kan het zijn dat er een nieuwe 'sluipverbruiker' bij is gekomen en verbruiken we ongemerkt een bak stroom. Dat laatste zou ik erg jammer vinden, dus ik ging op onderzoek uit. Opzoek naar de 'Sneaky little bastards' die m'n elektra verbruiken.

Met behulp van mijn 'slimme' meter ben ik een voor een apparaten daan uitsetten (stekker eruit) en steeds weer het actuele verbruik gemonitord voor een minuutje ofzo.

Het begin
Bij de start verbruikte mijn huis 84,2 Watt (ofwel 0,0842kW).
Er gaat (24* 365 =) 8760 uur in een jaar, dus dat is: 737,5kWh per jaar.
1kWh kost ongeveer 23 cent, dus we hebben het over 169 euro op jaar basis.

Koelkast & vriezer
Het eerste waar ik aan dacht was de koelkast en de vriezer, omdat deze periodiek stroom verbruiken konden ze ook heel mijn meting 'verpesten'. Nu een uur later helpt deze blog mij herinneren dat ik deze machines nog aan moest zetten, haha.

De koelkast en vriezer waren schijnbaar in standby, want ze gebruikte samen maar 0,9Watt (ofwel 1 euro 70 per jaar)

Ziggo's Wifi
Het volgend slachtoffer was de wifi router. Met 6,5 Watt (ofwel 13 euro per jaar) viel het wel mee. Wel viel me op dat de getallen minder fluctueerde zonder de wifi van Ziggo. De uren dat ik op m'n werk ben of dat ik slaap hoeft deze eigenlijk niet aan te staan. Puntje om over na te denken.

Philips Wake-up light
Een van de apparaten, waarvan ik direct een nieuwe koop als deze kapot is. Dit kan eigenlijk ieder moment komen, want deze 6 tot 8 jaar oude wekker begint kuren te vertonen. Maak OK, wat watt betreft, zit deze met 1,9 watt best aardig.

Elektrische rolluiken
Bij het uitzoeken van rolluiken met draadloze bediening ben ik, moet ik bekennen, vergeten om na te vragen wat het 'standby' verbruik was. Gelukkig valt het wachter af mee. Met 1,7W niet de klapper die ik zocht.

De Centrale Verwarming
Op het moment van meten was er geen warmtevraag, maar de 10 jaar oude HR keter vind het wel nodig om de hele tijd 11W te trekken. Dit is 21 euro op jaarbasis. Wel zonde voor een systeem in standby, maar niet de moeite om DAARVOOR een nieuwe te kopen.

Was en droog combimachine
Nouja, ik moet hierbij zeggen dat de draaiknop niet op 'uit' stond, 3W is niet zo heel veel.

Stekker bureau
Een allergaartje aan producten. Van een telefoon oplader, kleine hifi set tot een keyboard. Samen 12W ofwel 23 euro. Ik denk dat ik hier een schakelaar tussen ga zetten.

Vaatwasser, waterkoker & combimagnetron
Ik zocht nog steeds ruim 45Watt, terug de keuken in om bovenstaande machines uit te trekken. Ik had recentelijk een nieuwe waterkoker gekocht...

Tomado waterkoker TM-1987, waarmee ik de water temperatuur kan kiezen, super handig
http://static.blokker.nl/BLKCAS/960x960/EB_1293272A.jpg

Maar toch, deze 3 grootverbruikers verbruikte in standby maar 1,6Watt...

The last stand
Zonder enig idee welk apparaat nu de overige 45Watt verbruikte ben ik een voor een de stoppen van de verschilende groepen gaan omzetten..
Bij de groep van de huiskamer hoorde ik een klik en viel het verbruik terug naar 2 a 3 Watt.
De boosdoener was mijn TV-set (TV, digitaal kastje & stereo).

Waarschijnlijk zijn we slordiger geworden met licht, de TV-set of gewoon meer elektrisch gaan doen. Het 'sluipverbruik' is hier opgebouwd uit de TV-set en een aantal sneaky little bastards ;)
https://tweakers.net/ext/f/tKowlJeD00B0wgm7SjWQde8r/full.png

Volgende: Bleken het verborgen gebreken te zijn? 07-'15 Bleken het verborgen gebreken te zijn?

Reacties


Door Tweakers user Xiphalon, maandag 31 oktober 2016 16:39

digitaal kastje
Een horizon box? Slurpt notoir veel stroom...

Door Tweakers user GrooV, maandag 31 oktober 2016 16:46

24 * 365 = 8760uur per jaar :)

Door Tweakers user Hkuit, maandag 31 oktober 2016 17:34

Ik spreek het ook uit als "basterds" maar het zijn "bastards", bastaardjes!

Door Tweakers user liquid_ice, maandag 31 oktober 2016 18:41

Xiphalon schreef op maandag 31 oktober 2016 @ 16:39:
[...]
Een horizon box? Slurpt notoir veel stroom...
Volgens mij geen horizon.

@GrooV & Hkuit: Thanks, ik heb het aangepast.

Door Tweakers user WhatsappHack, maandag 31 oktober 2016 22:59

Die shit van Ziggo/UPC zuipt inderdaad achterlijk veel stroom.
Een PlayStation/XBox ook, overigens :P

Door Tweakers user BillsGate, dinsdag 1 november 2016 09:14

Leuk blog!

Ga je nu in je TV-kast ook nog speuren naar welk device de boosdoener is? Daar ben ik namelijk wel benieuwd naar :)

Door Tweakers user i-chat, dinsdag 1 november 2016 09:31

jeetje, je tv set voor 40wh verkoop je huidige tv en pleur je smartcard in een tv met ci+ slot mak je zo de aanschaf goed, want modernte tvs doen misschien 3watt op standby en nog minder als ze die nieuwe norm ondersteunen... die hele horrizontroep heb je niet nodig... kost alleen maar stroom (en ergernissen)

Door Tweakers user Paradox, dinsdag 1 november 2016 11:14

Bij mij was het een onkyo die standby ruim 30 watt deed..

Door Tweakers user SpoekGTi, dinsdag 1 november 2016 11:52

Ik gebruik tussen 23:00 en 7:00 (en op de dagen dat we helemaal niet thuis zijn) een slimme stekker om alles van mijn Home Entertainment uit te knallen en dat zijn:

- Wii U
- Xbox One
- TV
- Yamaha Amp van 14 jaar oud
- Yamaha cd spelert,
- Yamaha dvd spelert
- Apple TV
- Lader voor de Wii U tablet
- Lader voor de Logitech Harmony
- 5x lader voor DS/3DS/GBA
- TV Decodert

Al met al scheelt het ongeveer 60 watt waarvan ik in ieder geval 1/3 van het jaar dan al uitsluit, beste aankoop van mijn leven geweest :)

Door Tweakers user base_, dinsdag 1 november 2016 12:54

Ziggo horizon box kan je op zuinig zetten, hij blijft dan niet actief en gaat van +/- 29(!) wat stand by naar 4W of zoiets.... Helaas duurt opstarten dan wel 20+ seconden.

Door Tweakers user liquid_ice, woensdag 2 november 2016 18:52

BillsGate schreef op dinsdag 01 november 2016 @ 09:14:
Leuk blog!

Ga je nu in je TV-kast ook nog speuren naar welk device de boosdoener is? Daar ben ik namelijk wel benieuwd naar :)
Ik zal de blog daar nog wel voor updaten binnenkort.
Even kijken of het dit weekend lukt.
base_ schreef op dinsdag 01 november 2016 @ 12:54:
Ziggo horizon box kan je op zuinig zetten, hij blijft dan niet actief en gaat van +/- 29(!) wat stand by naar 4W of zoiets.... Helaas duurt opstarten dan wel 20+ seconden.
Heb je een linkje?

Reageren is niet meer mogelijk